Švestková bublanina s kokosovo skořicovým krémem
22.02.2020
Veganská verze bublaniny s domácí šlehačkou. Skvělý způsob, jak využít přebytek ovoce nebo jak se správně naladit na přicházející podzim. Zároveň také sladká tečka po nedělním obědě ke kávě.


Ingredience
Na bublaninu
- 355 g špaldové mouky
- 1/2 hrnku cukru (118 g)
- 2 1/2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 1/2 lžičky kardamonu
- 2 lžíce rozmixovaných lněných semínek + 3 lžíce vody (lněné "vajíčko")
- 4 lžíce oleje
- 1/3 hrnku jablečného pyré (80 g)
- 1 lžička vanilky/extraktu
- švestky
- třtinový cukr na posypání
Na krém
- plechovka kokosového mléka
- skořice
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175° a vyložíme si formu pečícím papírem (já jsem použila s průměrem 20 cm), ale může být i větší.
- Ve větší misce smícháme mouku, sůl, kypřící prášek a kardamon.
- V menší misce smícháme lněná semínka s vodou a necháme chvilku odležet, dokud se voda nevsákne. Potom přimícháme kokosový olej, jablečné pyré, cukr a vanilkový extrakt. Vše přidáme k mouce a pořádně promícháme.
- Těsto přendáme do formy, rovnoměrně rozprostřeme a naskládáme nahoru rozpůlené švestky. Posypeme třtinovým cukrem a dáme péct na 35 - 40 minut, dokud nebudeme mít po vpíchnutí do těsta čistou špejli. Necháme pořádně vychladnout.
- Mezitím, si připravíme krém. Z lednice si vytáhneme kokosové mléko, ale použijeme jen tu tuhou část, zbytek si můžeme nechat třeba na smoothie. Ke kokosovému krému přidáme trošku skořice, javorový sirup, vanilkový extrakt a vyšleháme. Dáme do lednice na 30 minut a pak znovu prošleháme.
- Nakrájíme vychladlou buchtu a můžeme servírovat s kokosovým krémem.
Dobrou chuť!