Švestková bublanina s kokosovo skořicovým krémem

22.02.2020

Veganská verze bublaniny s domácí šlehačkou. Skvělý způsob, jak využít přebytek ovoce nebo jak se správně naladit na přicházející podzim. Zároveň také sladká tečka po nedělním obědě ke kávě.

Ingredience

Na bublaninu

  • 355 g špaldové mouky
  • 1/2 hrnku cukru (118 g)
  • 2 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 2 lžíce rozmixovaných lněných semínek + 3 lžíce vody (lněné "vajíčko")
  • 4 lžíce oleje
  • 1/3 hrnku jablečného pyré (80 g)
  • 1 lžička vanilky/extraktu
  • švestky
  • třtinový cukr na posypání

Na krém

  • plechovka kokosového mléka
  • skořice
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce javorového sirupu

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 175° a vyložíme si formu pečícím papírem (já jsem použila s průměrem 20 cm), ale může být i větší. 
  2. Ve větší misce smícháme mouku, sůl, kypřící prášek a kardamon. 
  3. V menší misce smícháme lněná semínka s vodou a necháme chvilku odležet, dokud se voda nevsákne. Potom přimícháme kokosový olej, jablečné pyré, cukr a vanilkový extrakt.  Vše přidáme k mouce a pořádně promícháme.
  4. Těsto přendáme do formy, rovnoměrně rozprostřeme a naskládáme nahoru rozpůlené švestky. Posypeme třtinovým cukrem a dáme péct na 35 - 40 minut, dokud nebudeme mít po vpíchnutí do těsta čistou špejli. Necháme pořádně vychladnout. 
  5. Mezitím, si připravíme krém. Z lednice si vytáhneme kokosové mléko, ale použijeme jen tu tuhou část, zbytek si můžeme nechat třeba na smoothie.  Ke kokosovému krému přidáme trošku skořice, javorový sirup, vanilkový extrakt a vyšleháme. Dáme do lednice na 30 minut a pak znovu prošleháme.
  6. Nakrájíme vychladlou buchtu a můžeme servírovat s kokosovým krémem.

Dobrou chuť!

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky