Asian Tofu Buddha Bowl
31.08.2019
Je pravda, že tofu nechutná každému, ale já ho zbožňuju a mohla bych ho jíst pořád. Tofu je taky honě flexibilní, můžete ho udělat na milion způsobů, a tak se vám nikdy neomrzí. Taky je výborným zdrojem bílkovin. Samo o sobě tofu nemá výraznou chuť a vždycky chutná líp, když ho nějak ochutíte.
Proto jsem se včera rozhodla, že zkusím tofu na asijský způsob. Pokud máte asijská jídla rádi, tak vás tenhle recept určitě nezklame. Já jsem byla taky docela překvapená.
Nakonec stačí, zvolit nějakou přílohu, v mém případě rýži a doplnit zeleninou nebo klidně i ovocem. Já jsem si vybrala okurku, červenou cibuli, ředkvičky, listy salátu a avokádo.
Ingredience
Na 2 porce
- 1 balení tofu
- 1 hrnek rýže
- 4 stroužky česneku
- červenou cibuli
- 1 lžičku zázvoru (koření)
- 50 ml sójové omáčky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžičku česneku (koření)
- kukuřičný škrob
- sůl a pepř
- zeleninu dle vlastního výběru
- sezamová semínka na ozdobu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 - 205°. Tofu vyndáme z obalu, položíme na čistou utěrku a něčím zatížíme, abychom vymačkali přebytečnou vodu.
- V misce smícháme lžíci olivového oleje, sůl, pepř, česnek a dvě lžíce kukuřičného škrobu. Teď ve směsi obalíme nakrájené tofu a dáme péct do trouby na 25 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku. V misce smícháme sójovou omáčku, javorový sirup, pepř, zázvor a 2 lžičky kukuřičného škrobu. Dáme na chvíli stranou.
- Začneme vařit rýži.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a přidáme česnek a kousek na jemno nakrájené červené cibule, 2 minutky necháme vařit. Opatrně přilijeme omáčku a mícháme dokud nezhoustne - je to za chviličku. Pánev odděláme z plamene a přidáme do ní opečené tofu. Pořádně ho promícháme s omáčkou a máme hotovo.
- Servírujeme s rýží a nakrájenou zeleninou. Můžeme ještě dozdobit kořením nebo sezamovými semínky.