Citrónový koláč
17.05.2020
Skvělý letní a osvěžující citrónový cheesecake. Takové dezerty prostě miluji. V poslední době jsem si je hrozně oblíbila, protože jsou lehké, osvěžující, jednoduché a zdravé.
Také tenhle cheesecake můžete připravit bezlepkový, pokud použijete bezlepkové ovesné vločky. Také je bez rafinovaného cukru, použila jsem jen zbytek javorového sirupu, co jsme měli doma. Super svěží dezert, pro zpříjemnění víkendového odpoledne. Na přípravu je jednoduchý, takže ho určitě zvládne každý!
Tak pojďme na to!


Ingredience
Na těsto
- 1 větší hrnek ovesných vloček
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 3 lžíce javorového sirupu
Na citrónovou náplň
- 1 plechovka kokosového mléka*
- 1 1/2 hrnku kešu ořechů namočených přes noc
- 4 lžíce javorového sirupu
- šťáva z jednoho a půl citrónu
- kůra ze 3-4 citrónů
- 1/3 hrnku kokosového oleje
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Do mixéru dáme ovesné vločky a rozmixujeme je na mouku. Pak přidáme javorový sirup a kokosový olej, aby nám těsto drželo pohromadě. Pokud máte těsto moc sypké, nebojte se přidat sirupu nebo oleje.
- Rovnoměrně rozprostřeme do formy, aby byla celá pokrytá a dáme do trouby asi na 20 minut.
- Mezitím si připravíme náplň do mixéru dáme 2 lžíce kokosového krému a namočené kešu ořechy. Rozmixujeme do hladkého krému.
- Přendáme náplň do většího hrnce a přidáme zbylé ingredience. Kokosový krém, citrónovou šťávu a kůru a javorový sirup. Na mírném plameni zahřejeme a mícháme asi 10 minut. Nechceme náplň úplně vařit, jen je potřeba, aby se rozpustil kokosový olej a vše se krásně spojilo. Nechte 10 minut vychladnout.
- Náplň nalijeme do formy s upečeným těstem a dáme do lednice minimálně na 4 hodinky ztuhnout. Nejlepší je přes noc.
- Ozdobíme a máme hotovo
Poznámky
*plechovku musíte dát minimálně na noc do lednice, aby kokosový krém ztuhl. Budeme pracovat pouze z tou ztuhlou částí nahoře.