Čočkový dahl
14.01.2020

Moje nejoblíbenější indické jídlo je rozhodně čočkový dahl s naan chlebem. Nejen, že je jednoduché a rychlé, také je plné bílkovin a výborné. Budete si připadat, jak v samém srdci Indie a zároveň si tak můžete připravit jídlo na více dní dopředu. Samozřejmě je jako příloha skvělá i rýže, protože naan je nejlepší čerství, takže pokud si chcete jídlo připravit na více dní, tak je rýže skvělou volbou.
Ingredience
Na 4 - 6 porcí
- olivový olej
- 2 cibule
- 4 - 5 stroužků česneku
- 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
- 2 hrnky zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 plechovka rajčat
- 2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1 - 2 lžičky kari koření
- 1 hrnek červené čočky ( 230g)
- sůl a pepř
- citrónová šťáva
- 2 hrsti špenátu
- špetka chilli
- naan bread, ráže
Postup
- Ve větším hrnci si rozpálíme na středním plameni olej a osmažíme cibuli. Přidáme česnek, zázvor a chilli a chvilku povaříme.
- Pak přidáme zbylé koření (kurkumu, kmín, koriandr a kari), mícháme asi minutku.
- Přidáme čočku, plechovku rajčat, kokosové mléko a vývar. Vaříme asi 15 - 20 minut, dokud čočka nebude hotová a směs nezhoustne. Ochutíme solí a pepřem a vaříme na mírném plameni.
- Nakonec vmícháme špenát a máme hotovo. Servírujeme s naan chlebem nebo rýží.
