Falafel s jogurtovým dipem
21.05.2020
Dneska jsem se rozhodla udělat na oběd tyhle výborné a křupavé falafely s jogurtovým dipem. Falafel je smažená kulička převážně z cizrny, petrželky a koření. Pokud samozřejmě nejste milovníci smažených jídel, můžete je udělat v troubě (na 180°C, cca 25-30 minut, směs tvarujte spíše do placky). Za mě jsou z trouby více suší. Podle mě se jednou za čas nic nestane. Důležitý je balanc, pokud se takhle nestravuje každý den, tak vám jeden oběd nic neudělá. A navíc si pochutnáte.
Recept je jednoduchý a bezlepkový. Olej, který použijete na smažení rozhodně nevylévejte! To by bylo plýtvání, můžete ho použít příště znova. Nebo na jakékoliv jiné smažené jídlo.
Tak pojďme na to!


Ingredience
Na 20 kuliček
- 1 1/2 hrnku cizrny namočené přes noc
- 1-2 větší hrsti petrželky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce citrónové šťávy
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky kardamomu
- 1 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce cizrnové mouky
- olej na smažení
Na dip
- 1/2 hrnku sójového jogurtu
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup
- Do mixéru dáme propláchnutou cizrnu, koření, petrželku, cibuli, česnek a citrónovou šťávu a mixujeme, spíše pulzujeme, aby jsme neměli směs úplně dohladka.
- Pak směs přendáme do mísy a přidáme mouku a jedlou sodu. Pokud se vám zdá směs příliš suchá, můžete přidat více citrónové šťávy. Jestli je ale naopak příliš vlhká, můžete přidat více mouky. Dáme na hodinku do lednice.
- Ze směsi vytvarujeme kuličky.
- Do středně velkého hrnce si nalijeme olej, asi tak 5 cm. A necháme ho pořádně rozehřát. Můžeme to zkontrolovat, tak, že tam nejprve hodíme kousíček, a pokud se začne smažit a vyplave nahoru, můžeme začít dělat falafely. Smažíme 2-3 minutky z každé strany, zhruba 6-8 kousků najednou.
- Všechny ingredience na dip smícháme dohromady.
- Hotové falafely servírujeme s jogurtovým dipem a oblíbenou přílohou.