Banánový chlebík
03.07.2020
Pokud nevíte, co se zralými banány, není nic lepšího než z nich upéct banánový chlebík. Tohle byl rozhodně jeden z nejlepších, které jsem kdy dělala. A že už jsem jich vyzkoušela spousty. Tentokrát se mi recept povedlo doladit tak, že mi chlebík krásně naskočil, byl extrémně vláčný a měkký, že se přímo rozpadal na jazyku. Dovnitř jsem přidala kousky čokolády a pekanové ořechy, které chlebík pozvedly ještě na vyšší level.
Recept je jednoduchý, rychlý a zdravý. Skvělý, jako snídaně na cesty, svačiny do práce nebo školy, ale nejlepší je, když si ho vychutnáte o víkendu s hrnkem kávy a oříškovým máslem. Já ho miluji v kombinaci s mandlovým.
Recept na verzi bez lepku a cukru najdete zde.
Ingredience
- 2 hrnky špaldové mouky
- 3-4 zralé banány
- 1/2 hrnky jablečného pyré
- 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1/4 hrnku cukru (já jsem použila erytritol, skvělý je ale třtinový, kokosový nebo jakýkoli jiný cukr)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/4 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1/3 hrnku nasekané čokolády
- 1/2 hrnku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si formu s pečícím papírem.
- V míse si vidličkou rozmačkáme banány a přidáme kokosový olej, jablečné pyré, cukr a vanilku. Můžeme promíchat ručně, ale doporučuji použít ruční mixér, aby se banány ještě více rozmixovaly.
- V další míse smícháme mouku, kypřící prášek, sodu, skořici a sůl. Promícháme.
- Banánovou směs vmícháme do mouky.
- Nakonec přidáme čokoládu a ořechy.
- Těsto přendáme do formy a můžeme ozdobit čokoládou, ořechy a nakrájeným banánem.
- Dáme do trouby na 45-55 minut. Dokud nemáme špejli po vpíchnutí čistou.