Banánový chlebík

03.07.2020

Pokud nevíte, co se zralými banány, není nic lepšího než z nich upéct banánový chlebík. Tohle byl rozhodně jeden z nejlepších, které jsem kdy dělala. A že už jsem jich vyzkoušela spousty. Tentokrát se mi recept povedlo doladit tak, že mi chlebík krásně naskočil, byl extrémně vláčný a měkký, že se přímo rozpadal na jazyku. Dovnitř jsem přidala kousky čokolády a pekanové ořechy, které chlebík pozvedly ještě na vyšší level. 

Recept je jednoduchý, rychlý a zdravý. Skvělý, jako snídaně na cesty, svačiny do práce nebo školy, ale nejlepší je, když si ho vychutnáte o víkendu s hrnkem kávy a oříškovým máslem. Já ho miluji v kombinaci s mandlovým. 

Recept na verzi bez lepku a cukru najdete zde. 

Ingredience

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 3-4 zralé banány
  • 1/2 hrnky jablečného pyré
  • 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/4 hrnku cukru (já jsem použila erytritol, skvělý je ale třtinový, kokosový nebo jakýkoli jiný cukr)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku nasekané čokolády 
  • 1/2 hrnku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si formu s pečícím papírem.
  2. V míse si vidličkou rozmačkáme banány a přidáme kokosový olej, jablečné pyré, cukr a vanilku. Můžeme promíchat ručně, ale doporučuji použít ruční mixér, aby se banány ještě více rozmixovaly. 
  3. V další míse smícháme mouku, kypřící prášek, sodu, skořici a sůl. Promícháme. 
  4. Banánovou směs vmícháme do mouky. 
  5. Nakonec přidáme čokoládu a ořechy. 
  6. Těsto přendáme do formy a můžeme ozdobit čokoládou, ořechy a nakrájeným banánem. 
  7. Dáme do trouby na 45-55 minut. Dokud nemáme špejli po vpíchnutí čistou. 
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky