Chocolate twist bread
22.02.2020

Dneska mám pro Vás recept na nový druh chlebíku. Tentokrát je těsto kynuté a plněné čokoládovou náplní. Těsto mi svou chutí připomíná vánočku nebo kynuté buchty od babičky, které jsem jako malá milovala. Krásně provoněl celý byt a chutnal ještě líp než voněl.
Musím říct, že na přípravu je docela časově náročný, protože droždí musíte dát čas na aktivaci a kynutí. Jinak je recept jednoduchý a určitě si ho zamilujete.
Tak pojďme na to!!
Ingredience
Na těsto- 2 lžičky sušeného droždí
- 180ml rostlinného mléka
- 1/4 hrnku kokosového cukru (40g)
- 2 hrnky hladké mouky (340g)
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/3 hrnku kokosového oleje
- 2 lžíce rostlinného másla
- 1/2 lžičky soli
Na náplň
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 20g kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce rostlinného másla
- 50g čokoládových kousků
Postup
- Na sporáku si zahřejeme rostlinné mléko (37-45°, ideální teplota na aktivaci droždí). Přidáme droždí a lžičku kokosového cukru. Necháme aktivovat 10 minut. Na povrchu by se měla vytvořit taková pěna.
- Ve větší míse smícháme zbytek kokosového cukru, mouku a sůl. Rukama do směsi vpracujeme povolené máslo a kokosový olej.
- Za použití ručního mixéru (nejnižší rychlost) vmícháme do mísy mléko s droždím a pořádně promícháme. Pokud nemáte mixér, může klidně promíchat ručně. Hněteme asi 10 minut.
- Těsto přendáme do vysypané a vymazané mísy a přikryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě asi 40 minut až hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Smícháme všechny ingredience na náplň, kromě čokoládových kousků a dáme stranou.
- Obdelníkovou formu na chleba si vyložíme pečícím papírem. Potom, co těsto znásobí svůj objem, ho ještě chvíli prohněteme na pomoučněné ploše. Vyválíme si těsto do obdelníkového tvaru a potřeme ho náplní, na každé straně necháme tak 1 - 2 cm nepotřený, a posypeme čokoládovými kousky. Těsto začneme pevně rolovat. Odřízneme okraje. Srolované těsto rozkrojíme podélně napůl, aby nám vznikly pruhy dva. Teď je jenom zamotáme, jako kdybychom si zaplétaly vlasy ze dvou pramínků. Nahoře spojíme a pak jen zamotáme do copu a na konci zase spojíme. Zamotané těsto přendáme do formy a zakryjeme ho utěrkou. Necháme na teplém místě asi hodinu.
- Troubu si předehřejeme na 160° a pečeme asi 40 minut.
- Necháme pořádně vychladnout.