Čočkový "burger" s batátovými hranolkami
Jednoduchý a výborný veganský burger. Skvělý recept na rodinný oběd, posezení s kamarády nebo alternativa fast foodu. V kombinaci s batátovými hranolky jsou ještě lepší. Čočková placka je navíc bezlepková a obsahuje díky čočce bílkoviny.
Zbylé placky si můžete klidně nechat na další dny a udělat si k nim třeba jenom grilovanou zeleninu nebo brambory. Tak máte zdravý a přitom chutný oběd na další dny obstaraný a přitom ho můžete pokaždé udělat trošku jinak.
To samé platí i s se surovinami, které dáte společně s plackou do burgeru. Můžete si ho pokaždé zpestřit něčím novým, a tak vás nikdy neomrzí. Nebo zkrátka použijete věci, co máte zrovna v ledničce. Já jsem zvolila červené zelí se zbytkem nastrouhané mrkve a veganskou majonézou.


Ingredience
Na burgery
- 300 g čočky (já mám ráda červenou)
- 2 větší mrkve
- 1 větší stroužek česneku
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžičky kmínu
- pepř a sůl
- 1 lžička majoránky
- hrst čerstvé petrželky
- citrónová šťáva
- červené zelí
- veganská majonéze
- pečivo podle vlastního výběru
- olej na smažení
Na batátové hranolky
- Batát
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička česneku
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
Burgery
- Uvaříme si čočku a mezitím si nastrouháme mrkev.
- Uvařenou čočku přendáme do mísy a rozmačkáme vidličkou. Můžou tam zůstat i celé kusy čočky. Přidáme polovinu nastrouhané mrkve, koření, petrželku, česnek a rajčatovou pastu. Pořádně promícháme a vytvarujeme ze směsi placky, které následně smažíme na pánvičce.
- Zbytek mrkve společně se zelím promícháme s trochou veganské majonézy a zakápneme citrónem.
- Rozkrájené bulky si můžeme trošku osmahnout na pánvičce potřít majonézou a přidat zelí s čočkovou plackou. A máme hotovo!
Na hranolky
- Předehřejeme si troubu na 220°
- Batát rozkrájíme na tenčí proužky a dáme je namočit do mísy s vodou, tak na 30 minut.
- Potom je trošku vysušíme a promícháme nejdřív s olivovým olejem a kukuřičným škrobem, nakonec s kořením.
- Dáme do trouby na 20 - 30 minut.