Jablečná galetka
22.02.2020
Krásnou sobotu! Mám tu recept pro milovníky skořice v kombinaci s jablky. Jednoduchá jablečná galetka, která díky skořici voní jako Vánoce a chutná jako křupavější verze štrůdlu. Výborný podzimní recept, se kterým nikdy nešlápnete vedle. Zaručeně vás naladí na podzim a hlavně nebudete muset kupovat listové těsto, protože si uděláte zdravější těsto sami.
Hned, jak nám dozrály jablka na zahradě, jsem musela vyzkoušet tenhle recept a myslím, že budu pokračovat, dokud budu mít na stromě, co trhat. Tak doufám, že vám taky zachutná!
Ingredience
- hrnek hladké mouky
- 1/4 hrnku špaldové mouky (60 g)
- 6 lžic studeného rostlinného mléka
- špetka soli
- 1/4 hrnku kokosového oleje (změklého, ale nerozehřátého)
- 2 větší jablka
- šťáva z menšího citronu
- 2 - 3 lžíce javorového sirupu
- lžíce třtinového cukru
- lžička skořice
Postup
- Troubu si předehřejeme na 230° a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
- Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a v míse smícháme s citrónovou šťávou, skořicí a javorovým sirupem. Dáme stranou.
- Ve větší míse smícháme mouku a sůl. Pak přidáme kokosový olej a studené mléko. Mícháme, dokud se nám nevytvoří malé hrudky. Vytvarujeme z těsta kuličku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do ledničky na 20 minut.
- Na pomoučněné pracovní ploše vytvarujeme z těsta placku, vůbec nevadí, když není zarovná, vytvoří to hezčí efekt. Pokud se vám těsto rozpadá, zkuste do něho zapracovat trošku rostlinného másla. Přendejte na plech a doprostřed naskládejte jablka i se zbylou šťávou.
- Nakonec ohněte okraje a celé to posypte třtinovým cukrem (optimální). Dejte do vyhřáté trouby na 20 minut. Poté troubu zeslabte na 185 ° a pečte dalších asi 20 - 30 minut.
- Nechte minimálně 15 minut vychladnout a můžete servírovat.