Jablečná galetka

22.02.2020

Krásnou sobotu! Mám tu recept pro milovníky skořice v kombinaci s jablky. Jednoduchá jablečná galetka, která díky skořici voní jako Vánoce a chutná jako křupavější verze štrůdlu. Výborný podzimní recept, se kterým nikdy nešlápnete vedle. Zaručeně vás naladí na podzim a hlavně nebudete muset kupovat listové těsto, protože si uděláte zdravější těsto sami. 

Hned, jak nám dozrály jablka na zahradě, jsem musela vyzkoušet tenhle recept a myslím, že budu pokračovat, dokud budu mít na stromě, co trhat. Tak doufám, že vám taky zachutná! 

Ingredience

  • hrnek hladké mouky
  • 1/4 hrnku špaldové mouky (60 g)
  • 6 lžic studeného rostlinného mléka
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku kokosového oleje (změklého, ale nerozehřátého) 
  • 2 větší jablka
  • šťáva z menšího citronu 
  • 2 - 3 lžíce javorového sirupu
  • lžíce třtinového cukru
  • lžička skořice

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 230° a připravíme si plech vyložený pečícím papírem. 
  2. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a v míse smícháme s citrónovou šťávou, skořicí a javorovým sirupem. Dáme stranou.
  3. Ve větší míse smícháme mouku a sůl. Pak přidáme kokosový olej a studené mléko. Mícháme, dokud se nám nevytvoří malé hrudky. Vytvarujeme z těsta kuličku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do ledničky na 20 minut.
  4. Na pomoučněné pracovní ploše vytvarujeme z těsta placku, vůbec nevadí, když není zarovná, vytvoří to hezčí efekt. Pokud se vám těsto rozpadá, zkuste do něho zapracovat trošku rostlinného másla. Přendejte na plech a doprostřed naskládejte jablka i se zbylou šťávou.
  5. Nakonec ohněte okraje a celé to posypte třtinovým cukrem (optimální). Dejte do vyhřáté trouby na 20 minut. Poté troubu zeslabte na 185 ° a pečte dalších asi 20 - 30 minut. 
  6. Nechte minimálně 15 minut vychladnout a můžete servírovat. 
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky