Jahodová galetka
10.06.2020

Jahodová galetka je doslova vysněný letní dezert s příjemně sladkou jahodovou náplní a křupavým těstem. Rozhodně je musíte vyzkoušet s vanilkovou zmrzlinou! Já jsem si galetky zamilovala hned při prvním pokusu, super je, že ovoce můžete střídat a používat to sezónní. Proto jsem zvolila jahody. Recept je jednoduchý a nebudete potřebovat žádnou formu, stačí plech s pečícím papírem.
Můžete vyzkoušet i můj recept na jablečnou galetku.
V receptu používám kokosový olej, který ale musí být ledový a ztuhlý. Většinou ho dávám na 20-30 minut do mrazáku, před tím, než začnu s pečením.
Ingredience
Na těsto
- 1 1/2 hrnku špaldové nebo hladké mouky
- špetka soli 1/3 hrnku tuhého a ledového kokosového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/4 hrnku ledové vody
Na jahodovou náplň
- 2-3 hrnky jahod
- 2 lžíce tapiokové mouky/škrobu, může být i kukuřičný škrob
- 2-3 lžíce sladidla (kokosový cukr, javorový sirup, třtinový cukr)
- špetka soli
- 1 lžička skořice
Postup
- V mixéru nejdříve promícháme mouku se solí, pak přidáme olej a javorový sirup a promixujeme. Nakonec pomalu přilijeme vodu. Mixujeme, dokud není vše propojeno. Pokud těsto nechce držet pohromadě, můžeme přidat ještě trochu vody.
- Vytvarujeme z těsta kuličku a zabalíme ji do potravinářské fólie. Dáme do lednice na 1 hodinku.
- Nakrájíme si jahody na plátky a v míse je smícháme s ostatními ingrediencemi.
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Vyndáme si těsto z lednice a na pečícím papíru jej rozválíme do placky. Nemusí být dokonalá, vytvoří tak hezký rustikální vzhled.
- Doprostřed dáme jahody i se šťávou, 2-3 cm od okraje necháme prázdné. Teď okraje ohneme.
- Dáme do trouby na 35-45 minut, kontrolujeme. Můžeme servírovat se zmrzlinou.
