Jahodová galetka

10.06.2020

Jahodová galetka je doslova vysněný letní dezert s příjemně sladkou jahodovou náplní a křupavým těstem. Rozhodně je musíte vyzkoušet s vanilkovou zmrzlinou! Já jsem si galetky zamilovala hned při prvním pokusu, super je, že ovoce můžete střídat a používat to sezónní. Proto jsem zvolila jahody. Recept je jednoduchý a nebudete potřebovat žádnou formu, stačí plech s pečícím papírem.

Můžete vyzkoušet i můj recept na jablečnou galetku. 

V receptu používám kokosový olej, který ale musí být ledový a ztuhlý. Většinou ho dávám na 20-30 minut do mrazáku, před tím, než začnu s pečením. 

Ingredience

Na těsto 

  • 1 1/2 hrnku špaldové nebo hladké mouky
  • špetka soli 1/3 hrnku tuhého a ledového kokosového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 hrnku ledové vody

Na jahodovou náplň

  • 2-3 hrnky jahod
  • 2 lžíce tapiokové mouky/škrobu, může být i kukuřičný škrob
  • 2-3 lžíce sladidla (kokosový cukr, javorový sirup, třtinový cukr)
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. V mixéru nejdříve promícháme mouku se solí, pak přidáme olej a javorový sirup a promixujeme. Nakonec pomalu přilijeme vodu. Mixujeme, dokud není vše propojeno. Pokud těsto nechce držet pohromadě, můžeme přidat ještě trochu vody. 
  2. Vytvarujeme z těsta kuličku a zabalíme ji do potravinářské fólie. Dáme do lednice na 1 hodinku. 
  3. Nakrájíme si jahody na plátky a v míse je smícháme s ostatními ingrediencemi. 
  4. Předehřejeme si troubu na 200°C. 
  5. Vyndáme si těsto z lednice a na pečícím papíru jej rozválíme do placky. Nemusí být dokonalá, vytvoří tak hezký rustikální vzhled. 
  6. Doprostřed dáme jahody i se šťávou, 2-3 cm od okraje necháme prázdné. Teď okraje ohneme. 
  7. Dáme do trouby na 35-45 minut, kontrolujeme. Můžeme servírovat se zmrzlinou. 
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky