Karamelový raw vegan cheesecake

Jak jsem slíbila, přidávám recept s úžasným veganským karamelem. Rozhodla jsem se pro nepečený cheesecake. Recept je bezlepkový (pokud použijete bezlepkové vločky), bez přidaných cukrů a hlavně výborný. Abych řekla pravdu, ingredience jsem do mixéru házela tak od oka a přidávala je podle konzistence a potřeby, takže pokud Vám nebude něco úplně sedět, nebojte se přidávat.
Recept je jednoduchý a potřebovat k němu budete pouze mixér a formu. Je to skvělý svěží dezert na letní období. Je lehký, příjemně sladký a krémový. Určitě tím nezklamete žádnou návštěvu.
Ingredience
Na spodní vrstvu
- 2/3 hrnku ovesných vloček (bezlepkové, normální)
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- špetka soli
- 1/2 hrnku měkkých datlí nebo datlové pasty
- 4 - 5 lžic mandlového másla *
Na krém
- 2 hrnku kešu ořechů, namočených přes noc
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1/2 hrnku kokosového krému**
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 4 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Pekanové ořechy na ozdobu
Postup
- Do mixéru si nejprve dáme ovesné vločky, které rozmixujeme na mouku. Pak přidáme zbylé ingredience. Formu, já jsem použila s průměrem 20cm, si vymažeme kokosovým olejem a směs do ní rovnoměrně rozprostřeme. Pokud je směs sypká, můžete přidat, jak oříškové máslo, tak datlovou pastu.
- Mixér si opláchneme a teď do něj dáme propláchnuté ořechy a citrónovou šťávu. Rozmixujeme dohladka. Přidáme zbylé ingredience a znova rozmixujeme. Směs nalijeme do formy a dáme ztuhnout do lednice, minimálně na 3-4 hodinky.
- Připravíme si karamelovou polevu.
- Ztuhlý cheesecake polijeme polevou a ozdobíme ořechy.
Poznámky
*můžete použít i jiné oříškové máslo nebo kokosový olej. Nebo můžete přidat datlí/datlové pasty a vynechat máslo nebo olej. Za mě je to s oříškovým máslem, ale chutnější.
**dáte přes noc do lednice plechovku kokosového mléka a na vrchu se vám vytvoří tuhý kokosový krém, který použijete.