Mrkvový dort
26.03.2020
Super vláčný mrkvový dort s jemným krémem z kešu ořechů!
Mrkvový dort je jedním z nejoblíbenějších dortů vůbec. Proto jsem se rozhodla vyzkoušet a zdokonalit recept, který tu pro Vás dnes mám. Hodí se skvěle pro návštěvy, na narozeninovou oslavu, můžete samozřejmě použít klasickou dortovou formu a udělat klidně 2 korpusy protřené krémem, zkrátka mrkvovým dortem nikdy nešlápnete vedle!


Na přípravu krému budete potřebovat kešu ořechy. Doporučuji si je namočit přes noc, aby byly co nejměkčí a daly se dobře rozmixovat, pokud třeba nemáte tak výkonný mixér. Pokud krém potřebujete hned, tak je namočte v horké vodě, alespoň na dvě hodiny.


Ingredience
Na dort
- 2 hrnky nastrouhané mrkve (cca 4 mrkve)
- 2 1/4 hrnku mouky (hladká, špaldová)
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 1/2 hrnku jablečného pyré
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2 lžičky vanilky
- 1 hrnek kokosového cukru (nebo jiného podle vašich preferencí)
- 1/2 hrnku kokosového oleje, rozpuštěného
- vlašské ořechy na posypání
Na krém
- 1 hrnek kešu ořechů (namočených ve vodě přes noc)
- 1/4 hrnku rostlinného mléka
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1 lžička vanilky
- citrónová šťáva
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175° a připravíme si formu vyloženou pečícím papírem.
- Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, koření a sodu.
- V další míse smícháme jablečné pyré, mléko, kokosový olej, cukr a vanilku.
- Suché ingredience (směs s moukou) přidáme ke zbytku a pořádně promícháme. Na závěr přidáme nastrouhanou mrkev a těsto přendáme do formy.
- Dáme do trouby na cca 40 minut. Kontrolujeme. Až bude špejle po vpíchnutí do těsta čistá, tak je dort hotový.
- Mezitím si připravíme krém. V mixéru rozmixujeme všechny potřebné ingredience, dokud nemáme hladký krém. Můžeme přidat mléko podle potřeby. Dáme do lednice minimálně na 20 minut.
- Až nám dort vychladne, potřeme ho krémem a ozdobíme vlašskými ořechy.