Pečený květák

24.03.2020

Pečený květák je můj nejoblíbenější způsob přípravy květáku. Podle fotky se může zdát recept složitý, ale právě naopak, příprava je jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Základ je v koření, které smícháte a potřete jim květák. Důležité je, aby se směs rozetřela rovnoměrně a všude. Takový můj tip je, otočit umytý a očištěný květák a směs nejdřív nalít dovnitř, trochu květákem zatřepat, aby se koření dostalo všude, a pak jen zbytkem směsi potřeme celý povrch. Zapečeme v troubě a servírujeme. Moje oblíbené přílohy jsou batátová nebo bramborová kaše. Já jsem ještě zvolila na sucho opražené pinoové oříšky a skvělý tahini dressing. 

A oběd pro celou rodinu nebo kamarády je na světě. Vypadá jako z restaurace, přitom je jednoduchý a rychlý. 

Ingredience

  • 1 větší květák
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce javorové sirupu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžička kmínu
  • 1/2 lžička koriandru
  • sůl a pepř
  • hrst piniových oříšků
  • hrst čerstvé petrželky
  • tahini dressing

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 205°C. 
  2. Omyjeme květák a očistíme od listů, ale tak, aby nám zůstal pohromadě. 
  3. V menší misce si smícháme všechno koření, vodu, česnek, olej a javorový sirup. Otočíme květák a směs nejdřív nalijeme dovnitř, zatřepeme květákem, aby se koření dostalo všude a zase ho postavíme. Zbytkem směsi potřeme celý povrch květáku. Dáme do trouby na 40 - 50 minut. 
  4. Mezitím si můžeme připravit oříšky, přílohu a tahini dressing (odkaz u ingrediencí).
  5. Máme hotovo a můžeme servírovat s oblíbenou přílohou. 
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky