Pečený květák
24.03.2020
Pečený květák je můj nejoblíbenější způsob přípravy květáku. Podle fotky se může zdát recept složitý, ale právě naopak, příprava je jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Základ je v koření, které smícháte a potřete jim květák. Důležité je, aby se směs rozetřela rovnoměrně a všude. Takový můj tip je, otočit umytý a očištěný květák a směs nejdřív nalít dovnitř, trochu květákem zatřepat, aby se koření dostalo všude, a pak jen zbytkem směsi potřeme celý povrch. Zapečeme v troubě a servírujeme. Moje oblíbené přílohy jsou batátová nebo bramborová kaše. Já jsem ještě zvolila na sucho opražené pinoové oříšky a skvělý tahini dressing.
A oběd pro celou rodinu nebo kamarády je na světě. Vypadá jako z restaurace, přitom je jednoduchý a rychlý.


Ingredience
- 1 větší květák
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce javorové sirupu
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžička kmínu
- 1/2 lžička koriandru
- sůl a pepř
- hrst piniových oříšků
- hrst čerstvé petrželky
- tahini dressing
Postup
- Předehřejeme si troubu na 205°C.
- Omyjeme květák a očistíme od listů, ale tak, aby nám zůstal pohromadě.
- V menší misce si smícháme všechno koření, vodu, česnek, olej a javorový sirup. Otočíme květák a směs nejdřív nalijeme dovnitř, zatřepeme květákem, aby se koření dostalo všude a zase ho postavíme. Zbytkem směsi potřeme celý povrch květáku. Dáme do trouby na 40 - 50 minut.
- Mezitím si můžeme připravit oříšky, přílohu a tahini dressing (odkaz u ingrediencí).
- Máme hotovo a můžeme servírovat s oblíbenou přílohou.
