Romantický dort s karamelem
08.07.2020

Perfektní romantický dort na Valentýna, výročí nebo narozeninovou oslavu. Lehký vanilkový piškot s vrstvou veganského karamelu a našlehaného krému. Ozdobený květinami, které tomu dodávají jemný a kouzelný vzhled.
Tipy:
- Kokosová mléka určitě nechte minimálně noc, nejlépe dvě, ztuhnout v lednici, aby se nahoře vytvořil tuhý krém.
- Korpusy je lepší upéct den předem, zabalit je do potravinářské fólie a nechat přes noc odpočinout v lednici. Celkově jsou pak stabilnější a dort drží lépe pohromadě.
- To stejné platí i u karamelu. Připravuji ho zároveň s korpusy, pak ho přendám do sklenice a nechám v lednici. Další den je krásně tuhý a lépe se vrství na piškoty. Na závěrečné "stékance" na dortu, ho pak jen trošku zahřeji na sporáku, aby dosáhl tekuté konzistence.
Ingredience
Na 3 korpusy o průměru 20 cm
- 30 g jablečného octa
- 810 ml rostlinného mléka
- 470 g cukru
- 630 g hladké mouky
- 18 g kypřícího prášku
- 6 g jedlé sody
- 1 lžíce vanilkové extraktu
- 240 g kokosového oleje
- špetka soli
Na krém
- 4 plechovky kokosového mléka
- cukr moučka nebo javorový sirup na doslazení podle chuti
Umělé květiny na ozdobu
Postup
Piškot
- Připravíme si 3 formy vyložené pečícím papírem, pokud nemáte tři formy, můžete buď péct na vícekrát nebo pak korpus rozkrájet. Předehřejeme si troubu na 175°C.
- V míse si smícháme rostlinné mléko s jablečným octem a dáme na 10 minut bokem.
- Ve druhé míse si prosejeme mouku a přidáme k ní cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
- K mléku s jablečným octem přidáme rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt. Promícháme a směs přidáme k suchým ingrediencím.
- Pořádně promícháme, aby bylo těsto hladké a přendáme do forem. Pečeme asi 30-35 minut. Pokud pečete v jedné formě, doba se bude lišit, doporučuji průběžně kontrolovat.
- Korpusy necháme pořádně vychladnout. Já je většinou potom zabalím do potravinářské fólie a dám na noc do lednice. Další den dort dodělám. Lépe se s nimi pracuje.
- Karamel si můžeme společně s piškoty připravit večer a dát do lednice.
Krém
- Krém je velice jednoduchý. Připravuji si ho další den, tak 30 minut před zdobením, aby stihl trošku ztuhnout v lednici. Kokosová mléka vytáhneme z lednice a do mísy přendáme tu ztuhlou část z vrchu, zbylou vodu můžeme použit na něco jiného. Krásně je vyšleháme do krému a můžeme podle chuti ještě dosladit. Já jsem skoro vůbec nesladila, protože dort byl sladký už tak.
Kompletace
- Jednoduše začneme s vrstvením. Nejdříve piškot potřeme karamelem (lepší je, když je ztuhlý z lednice), pak naneseme vrstvu krému. Nakonec dort zahladíme krémem a dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.
- Pokud máme karamel moc tuhý, chvilku si ho zahřejeme na sporáku, aby dosáhl tekuté konzistence. Přendáme ho do zdobícího sáčku.
- Dort si vyndáme z lednice a opatrně po okrajích vytvoříme "stékance". Stačí vždycky jen trošku, aby karamel nestekl zbytečně moc dolů. Zbytek pak rozetřeme po vrchu dortu. Dejte minimálně na 10 minut ztuhnout do lednice.
- Připravte si ozdoby, já jsem použila květiny, ale můžete zvolit, co chcete. Fantazii se meze nekladou.