Romantický dort s karamelem

08.07.2020

Perfektní romantický dort na Valentýna, výročí nebo narozeninovou oslavu. Lehký vanilkový piškot s vrstvou veganského karamelu a našlehaného krému. Ozdobený květinami, které tomu dodávají jemný a kouzelný vzhled. 

Tipy: 

  • Kokosová mléka určitě nechte minimálně noc, nejlépe dvě, ztuhnout v lednici, aby se nahoře vytvořil tuhý krém. 
  • Korpusy je lepší upéct den předem, zabalit je do potravinářské fólie a nechat přes noc odpočinout v lednici. Celkově jsou pak stabilnější a dort drží lépe pohromadě. 
  • To stejné platí i u karamelu. Připravuji ho zároveň s korpusy, pak ho přendám do sklenice a nechám v lednici. Další den je krásně tuhý a lépe se vrství na piškoty. Na závěrečné "stékance" na dortu, ho pak jen trošku zahřeji na sporáku, aby dosáhl tekuté konzistence. 


Ingredience

Na 3 korpusy o průměru 20 cm

  • 30 g jablečného octa
  • 810 ml rostlinného mléka
  • 470 g cukru
  • 630 g hladké mouky
  • 18 g kypřícího prášku
  • 6 g jedlé sody
  • 1 lžíce vanilkové extraktu
  • 240 g kokosového oleje
  • špetka soli

Na krém

  • 4 plechovky kokosového mléka
  • cukr moučka nebo javorový sirup na doslazení podle chuti

Karamel

Umělé květiny na ozdobu

Postup

Piškot

  1. Připravíme si 3 formy vyložené pečícím papírem, pokud nemáte tři formy, můžete buď péct na vícekrát nebo pak korpus rozkrájet. Předehřejeme si troubu na 175°C.
  2. V míse si smícháme rostlinné mléko s jablečným octem a dáme na 10 minut bokem.
  3. Ve druhé míse si prosejeme mouku a přidáme k ní cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
  4. K mléku s jablečným octem přidáme rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt. Promícháme a směs přidáme k suchým ingrediencím.
  5. Pořádně promícháme, aby bylo těsto hladké a přendáme do forem. Pečeme asi 30-35 minut. Pokud pečete v jedné formě, doba se bude lišit, doporučuji průběžně kontrolovat.
  6. Korpusy necháme pořádně vychladnout. Já je většinou potom zabalím do potravinářské fólie a dám na noc do lednice. Další den dort dodělám. Lépe se s nimi pracuje.
  7. Karamel si můžeme společně s piškoty připravit večer a dát do lednice. 

Krém 

  1. Krém je velice jednoduchý. Připravuji si ho další den, tak 30 minut před zdobením, aby stihl trošku ztuhnout v lednici. Kokosová mléka vytáhneme z lednice a do mísy přendáme tu ztuhlou část z vrchu, zbylou vodu můžeme použit na něco jiného. Krásně je vyšleháme do krému a můžeme podle chuti ještě dosladit. Já jsem skoro vůbec nesladila, protože dort byl sladký už tak.  

Kompletace

  1. Jednoduše začneme s vrstvením. Nejdříve piškot potřeme karamelem (lepší je, když je ztuhlý z lednice), pak naneseme vrstvu krému. Nakonec dort zahladíme krémem a dáme do lednice na 30 minut ztuhnout. 
  2. Pokud máme karamel moc tuhý, chvilku si ho zahřejeme na sporáku, aby dosáhl tekuté konzistence. Přendáme ho do zdobícího sáčku. 
  3. Dort si vyndáme z lednice a opatrně po okrajích vytvoříme "stékance". Stačí vždycky jen trošku, aby karamel nestekl zbytečně moc dolů. Zbytek pak rozetřeme po vrchu dortu. Dejte minimálně na 10 minut ztuhnout do lednice. 
  4. Připravte si ozdoby, já jsem použila květiny, ale můžete zvolit, co chcete. Fantazii se meze nekladou. 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky