Vánoční perníčky
22.02.2020

Pokud jste taky takoví milovníci perníčků jako já, tak vás tenhle recept nezklame. Jsou krásně měkké a voňavé. Recept je jednoduchý jako vždy. Akorát třtinová melasa má trošku výraznější chuť, takže jestli vám tolik nechutná, můžete jí trochu ubrat. Jinak ji seženete ve zdravé výživě.
Ingredience
- 1 lžíce rozemletých lněných semínek + 3 lžíce teplé vody
- 1/2 hrnku rostlinného másla (120g)
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 1/2 hrnku melasy
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 1/3 hrnku hladké mouky (560g) + na válení těsta
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 1/2 lžičky perníkového koření
- 1/4 lžičky soli
Na polevu
- 2 lžíce rostlinného másla
- 1 hrnek moučkového cukru (prosetý přes sítko)
- 1 - 2 lžíce mandlového mléka
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175°.
- V misce smícháme semínka s teplou vodou a necháme 5 minut odležet.
- Ve větší míse mixujeme povolené máslo, cukr, melasu, jablečný ocet, vanilku a lněná semínka s vodou.
- Přimícháme mouku, sodu, koření. Pořádně promícháme.
- Těsto pořádně vyhněteme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně na hodinu odpočinout do lednice (nejlepší je nechat přes noc).
- Na pomoučněné ploše si vyválíme tenkou placku (perníčky se v troubě hodně nafouknou) a vykrájíme do ní perníčky. Naskládáme je na pečící papír a dáme do trouby na 10 minut.
- Ingredience na polevu smícháme a můžeme zdobit.