Vegan cookies
03.07.2020
Nejlepší vegan cookies, z vrchu křupavé a vevnitř měkké a vláčné. Čerstvě vytažené z trouby a namočené do mandlového mléka jsou prostě boží.
Určitě je běžte vyzkoušet!
Ingredience
Na cca 15 sušenek
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku rostlinného másla
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 3 lžíce vody
- špetka soli
- 1 lžičky vanilkového extraktu
- 100g nakrájené kvalitní čokolády
Postup
- Předehřejeme si troubu na 175°C a připravíme si 2 plechy s pečícím papírem.
- V malé misce si smícháme mletá lněná semínka a vodu a dáme bokem. Měl by nám vzniknout takový gel.
- Mezitím si ve velké míse rozmixujeme změklé máslo dohladka ručním mixérem. Pak přidáme cukr a znovu mixujeme, asi 1 minutu. Pak přidáme gel z lněných semínek a vanilkový extrakt a pořádně promícháme.
- V další míse si přes sítko prosejeme mouku a přidáme k ní sůl (já ji dala nahoru), sodu a kypřící prášek. Polovinu směsi přidáme k máslu a cukru a promícháme. Přidáme zbytek a mícháme dokud se vše krásně nespojí v těsto. Nakonec přidáme kousky čokolády.
- Z těsta vytvarujeme asi 15 kuliček, záleží, jak chcete sušenky velké. A dáme do trouby na 8 minut. Pak je vytáhneme a párkrát klepneme plechem o stůl. Těsto se krásně roztáhne a čokoláda rozteče. Vrátíme je do trouby asi na 3 minuty a znova vytáhneme a poklepeme. Pak už jsem je nechala dodělat dozlatova zhruba další 3 minutky.
- Necháme asi 15 minut vychladnout.