Jednoduchá fazolová shaksuka
05.04.2020

Fazolová shaksuka je něco na styl mexických fazolí, nepřidávala jsem ale úplně stejné koření a místo červených fazolí jsem zvolila bílé.
Takže recept je super jednoduchý a rychlý, skvělý na rychlou večeři nebo víkendový oběd, když nemáte náladu na složité vaření. Navíc jsou fazole plné bílkovin!
Tohle jídlo se také hodí do krabičky, takže si ho můžete udělat na více dní dopředu a oběd nebo večeři máte během týdne vyřešenou. Jako přílohu jsem tentokrát zvolila pita chleba/placky, ale stačí i normální opečený chlebík.
Ingredience
Na 5 porcí
- 2 plechovky fazolí (použila jsem bílé)
- 2 plechovky krájených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžička papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička oregána
- 1 lžíce rajčatové pasty
- sůl a pepř
- olivový olej
- rostlinná smetana (není nutná)
- čerstvá petrželka
- pita placky nebo obyčejný chleba
Postup
- Na pánvi s rozehřátým olejem orestujeme cibulku. Přidáme česnek a mícháme asi ještě 2 minutky.
- Přidáme rajčata a do poloviny prázdné plechovky ještě napustíme vodu a přilijeme ke zbytku. Jako další přidáme koření a přivedeme k varu.
- Potom přidáme fazole a vaříme na mírném plameni asi 10 minut.
- Nakonec můžeme přidat rostlinnou smetanu a čerstvou petrželku.
- Podáváme s opečeným chlebem, pita plackami nebo s domácími naan plackami.
