Buddha bowl s křupavým tofu
01.09.2020
Rychlý, zdravý a výborný oběd, který nikdy neomrzí.
Když jsem přecházela na rostlinnou stravu, tak jsem si s jídlem vůbec nevěděla rady a jedla jsem pořád to stejné dokola. Postupně jsem objevila kouzlo známých buddha bowls a salads bowls, které jsem si zamilovala. Vždy použijete to, co máte doma a na co máte chuť. Také je to skvělá cesta, pokud si připravujete jídlo na další dny. Vždy se zkrátka držím pravidlem, aby moje můj talíř obsahoval zdroj sacharidů, bílkovin a tuků.
V mém případě je tu quinoa jako sacharid, černá čočka jako zdroj bílkovin i sacharidů, tofu jako zdroj bílkovin, zelenina, protože vláknina je také důležitá a avokádo se sezamovými semínky jako zdroj tuků.
Ingredience
Na 1 porci
- 1/3 hrnku quinoy
- 1/4 hrnku černé čočky
- hrst salátu
- 1/4 okurky
- 1/2 tofu natural
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 1/2 lžíce lahůdkového droždí
- polovina avokáda
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka
- sezamová semínka
- lžička oleje na smažení
Postup
- Uvaříme si quinou a černou čočku.
- Na nepřilnavé pánvi si rozehřejeme olej. Nakrájíme si tofu na kostičky a v misce ho smícháme nejdříve se lžící sójové omáčky a následně přidáme lahůdkové droždí. Pak tofu osmažíme na pánvi.
- Nakrájíme si zeleninu a v misce si vidličkou rozmačkáme avokádo se solí a pepřem.
- Všechno naservírujeme do mísy, posypeme semínky a petrželkou.