Květáková tikka masala

12.10.2019

Tikka masala je v Británii velmi populární pokrm vycházející z indické kuchyně. Klasická tikka masala se však skládá z kousků marinovaného kuřete, které jsem já nahradila květákem. Jak můžete na fotce vidět, tak je docela podobný kuřecímu masu a podle mě se skvěle hodí k indickému koření.

Pokud máte rádi indickou kuchyni jako já, tak určitě vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který si snadno připravíte doma.

Ingredience

Na 4 - 5 porcí

  • Jeden menší květák
  • asi 2 hrnky rýže ( + 4 hrnky vody)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 hrnek zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 75g červené čočky
  • 2 lžičky gram masala koření
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky kmínu
  • listy špenátu (není nutné)

Postup

  1. Nejdříve si dáme vařit rýži - vodu přivedeme k varu a poté zeslabíme, přidáme rýži a zakryjeme pokličkou. Občas promícháme.
  2. Na oleji si orestujeme cibulku s nakrájeným květákem, po dobu asi 4 minut. Přidáme česnek, zázvor, čočku a koření. Za stálého míchání chvilku povaříme, poté přidáme plechovku rajčat a zeleninový vývar (nebo vodu). Vaříme asi 15 minut pod pokličkou.
  3. Nakonec můžeme přidat kokosové mléko (nemusíme celou plechovku - podle konzistence)
  4. Podle potřeby dochutíme a přidáme listy špenátu.
  5. Servírujeme s rýží a například s avokádem.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky