Květáková tikka masala
12.10.2019

Tikka masala je v Británii velmi populární pokrm vycházející z indické kuchyně. Klasická tikka masala se však skládá z kousků marinovaného kuřete, které jsem já nahradila květákem. Jak můžete na fotce vidět, tak je docela podobný kuřecímu masu a podle mě se skvěle hodí k indickému koření.
Pokud máte rádi indickou kuchyni jako já, tak určitě vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který si snadno připravíte doma.
Ingredience
Na 4 - 5 porcí
- Jeden menší květák
- asi 2 hrnky rýže ( + 4 hrnky vody)
- 2 lžíce olivového oleje
- kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 plechovka rajčat
- 1 hrnek zeleninového vývaru nebo vody
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžička uzené papriky
- sůl
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 75g červené čočky
- 2 lžičky gram masala koření
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kmínu
- listy špenátu (není nutné)
Postup
- Nejdříve si dáme vařit rýži - vodu přivedeme k varu a poté zeslabíme, přidáme rýži a zakryjeme pokličkou. Občas promícháme.
- Na oleji si orestujeme cibulku s nakrájeným květákem, po dobu asi 4 minut. Přidáme česnek, zázvor, čočku a koření. Za stálého míchání chvilku povaříme, poté přidáme plechovku rajčat a zeleninový vývar (nebo vodu). Vaříme asi 15 minut pod pokličkou.
- Nakonec můžeme přidat kokosové mléko (nemusíme celou plechovku - podle konzistence)
- Podle potřeby dochutíme a přidáme listy špenátu.
- Servírujeme s rýží a například s avokádem.