Nejlepší veganská vánočka
24.12.2019

Nejlepší poctivá kynutá veganská vánočka. Recept je jednoduchý a krásně vám provoní celý byt. A dodá zbytek vánoční nálady.
Tak pojďme na to!
Ingredience
- 500g hladké mouky
- 100g javorového sirupu
- 1 sáček sušeného droždí
- 100g rozinek namočených ve 2 lžicích rumu
- 250ml mandlového mléka
- 75g rozpuštěného rostlinného másla (ne horké)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Smícháme mouku s droždím a pořádně promícháme.
- Pak přidáme ostatní ingredience a hněteme dokud není těsto hladké. Nelekejte se, když bude těsto trošku lepit.
- Dáme do mísy, zasypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme 1 - 2 hodiny kynout na teple.
- Potom těsto znova prohněteme a vyválíme si těsto na pásky, podle toho z kolika chceme vánočku uplést. Já jsem ji udělala ze 4. Necháme na plechu znova kynout asi 30 minut.
- Troubu předehřejeme na 190°. Vánočku potřeme mandlovým mlékem a posypeme mandlemi. Dáme péct na 30 minut.
