Ovesná kaše 5x jinak

10.04.2020

Jak už jste si mohli všimnout, ovesná kaše patří k mým oblíbeným jídlům, konkrétně snídaním. Ale občas si ji dělám třeba i večer místo večeře nebo jako dezert, když mám chuť na něco sladkého. Díky vločkám jste zasycení celé dopoledne, takže vás nehoní mlsná a nemáte potřebu pořád svačinkovat. 

Za mě se kaše nejlíp dělá s jemnými vločkami, pokud je ale zrovna nemáte, nemusíte se bát. Kaše je dobrá i tak. Můj tip je, si vločky rozmixovat, až skoro na mouku, třeba v mlýnku na kávu. Kaše má pak hezky krémovou strukturu. 

V tomhle článku vám tedy ukážu, jaké jsou moje nejoblíbenější způsoby přípravy ovesné kaše, a co ráda používám na dochucení. 

Základní ovesná kaše

Pro začátek tu mám základní ovesnou kaši. Když si kaši nedělám zrovna s banánem, tak si ji ráda dosladím stévií, stačí pár kapiček. Ráda ji ještě vylepšuji rozmixovanými lněnými semínky, chia semínky, skořicí nebo po uvaření vmíchám maca prášek, který jsem si v poslední době oblíbila. Určitě se na něj podívejte. Kaši můžete dělat jak s rostlinným mlékem, tak s vodou. Já to ráda míchám. Nezapomínejte přidat špetku soli, krásně zvýrazní chuť. 

Ingredience na jednu porci: 

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 1/2 hrnku mléka nebo vody
  • špetka soli

Postup: 

Vločky s mlékem přivedeme k varu. Pak plamen zeslabíme a vaříme zhruba 3 - 5 minut za stálého míchání, dokud kaše nezhoustne nebo nedosáhne požadované konzistence. Můžete přidávat jak mléko, tak vločky, záleží, jestli máte rádi kaši hustší nebo krémovější. 

Krémová kaše s banánem

Tady jsem pro představu použila zrovna vločky celé. Můžete vidět, že sice není tak krémová, ale i tak je moc dobrá. Další věcí, kterou ráda dělám je, že nakonec ještě kaši v misce trošku zaliji rostlinným mlékem. Dodá ještě větší krémovou strukturu a spojí chutě. 

Celý recept na banánovou kaši zde.

Kaše s restovanými jablky a skořicí

Dalším způsob zpestření kaše, a za mě skvělá snídaně v podzimním a zimním období, je slaďoučká kaše s pečenými jablky a skořicí. Recept vychází ze základní kaše, pak se doladí jablky, skořicí, javorovým sirupem a vlašskými ořechy. A máme jablečný koláček v podobě kaše na snídani. 

Celý recept zde.

Peanut butter & jelly

Neboli burákové máslo s džemem. Další můj oblíbenec. Oříšková másla jsou něco, co u mě v kuchyni nesmí chybět. Mám je v podstatě každý den a úplně je zbožňuji. Burákové/arašídové máslo je u mě základ. Nejlepší věcí, kterou jsem si přivezla, když jsem byla v Americe, je to, že jsem se naučila jíst chleba s burákovým máslem a džemem. Určitě doporučuji vyzkoušet. Já to miluji i s mandlovým máslem a banánem, nebo místo džemu používám čerstvé jahody. 

Základem je opět klasická kaše (první recept) oslazená stévií. Džem jsem si připravila vlastní, v kastrólku jsem si rozehřála mražené maliny s trochou vody, a pak jsem přidala asi jednu lžíci chia semínek, které vytvoří tu želatinovou konzistenci. Nahoru jsem pak dala pořádnou lžíci burákového másla. 

Čokoládová ovesná kaše

Čokoládová kaše je skvělá pokud vás honí mlsná nebo máte chuť na čokoládu. Nesníte tak celou tabulku čokolády, zároveň to však uspokojí vaše chutě a navíc vás to krásně zasytí. 

Oba recepty jsou zde: 

Stejný recept, ale obě kaše vypadají jinak. Tady můžete vidět, jak ráda střídám a kombinuji chutě. Na závěr tu mám, tedy pár tipů na ozdobení a dochucení, aby vás jejich příprava neomrzela: 

  • oříšky a oříšková másla
  • semínka - skvělá chuť + potřebné živiny
  • ovoce, nesmí chybět, ať už použijete mražené nebo čerstvé
  • kakaové boby nebo kousky čokolády
  • rostlinný jogurt
  • rostlinné mléko navíc
  • javorový sirup
  • skořice


Doufám, že se vám článek líbil, a že si najdete svoji oblíbenou kaši. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky