Narozeninový dort

15.04.2020

Jarní vanilkový dort s jahodami. Přesně takhle jsem si ten svůj narozeninový představovala. A povedlo se. Recept na vanilkový korpus už jsem zkoušela po několikáté a můžu ho jen doporučit. Je sice pravda, že je trošku sladší, ale krém s jahodami to skvěle vyrovnají. Dort je krásně vláčný, lehký a nadýchaný. 

Pokud nemáte tři formy jako já, tak můžete dort péct na vícekrát, což zabere více času, ale za mě je to lepší než ho péct najednou v jedné formě, a pak ho rozkrájet. Nerada riskuji, že bude křivý. 

Na krém používám kokosová mléka v plechovce (ta plnotučná), ale musíte je dát alespoň na noc do lednice, aby ztuhla, a pak se z nich dal vyšlehat krásný krém. Krém už skoro vůbec nedoslazuji, jak jsem říkala už na začátku, dort je sladký sám o sobě. Ale to záleží na vás. 

Ještě jedna věc, pokud je váš kokosový olej ztuhlý a budete ho rozpouštět na sporáku, nechte ho pak pořádně vychladnout. Lze, ale použít i jiný rostlinný olej. 

Ingredience

Na 1 korpus o průměru 20cm
  • 10g jablečného octa
  • 270ml rostlinného mléka
  • 170g cukru (třtinový, kokosový)
  • 210g hladké mouky
  • 6g kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80g kokosového oleje
  • špetka soli


Na 3 korpusy

  • 30g jablečného octa
  • 810ml rostlinného mléka
  • 470g cukru
  • 630g hladké mouky
  • 18g kypřícího prášku
  • 6g jedlé sody
  • 1 lžíce vanilkové extraktu
  • 240g kokosového oleje
  • špetka soli

Na krém

  • 4 plechovky kokosového mléka (plnotučné)
  • cukr moučka, javorový sirup na doslazení podle chuti
  • 500g jahod

Postup

  1. Připravíme si 3 formy vyložené pečícím papírem, pokud nemáte tři formy, můžete buď péct na vícekrát nebo pak korpus rozkrájet. Předehřejeme si troubu na 175°C.
  2. V míse si smícháme rostlinné mléko s jablečným octem a dáme na 10 minut bokem.
  3. Ve druhé míse si prosejeme mouku a přidáme k ní cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. 
  4. K mléku s jablečným octem přidáme rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt. Promícháme a směs přidáme k suchým ingrediencím. 
  5. Pořádně promícháme, aby bylo těsto hladké a přendáme do forem. Pečeme asi 30-35 minut. Pokud pečete v jedné formě, doba se bude lišit, doporučuji průběžně kontrolovat.
  6. Korpusy necháme pořádně vychladnout. Já je většinou potom zabalím do potravinářské fólie a dám na noc do lednice. Další den dort dodělám. Lépe se s nimi pracuje. 
  7. Krém je velice jednoduchý. Kokosová mléka vytáhneme z lednice a do mísy přendáme tu ztuhlou část z vrchu, zbylou vodu můžeme použit na něco jiného. Krásně je vyšleháme do krému a můžeme podle chuti ještě dosladit. Já jsem skoro vůbec nesladila, protože dort byl sladký už tak. 
  8. Pak si rozkrájíme jahody na plátky a připravíme si naše korpusy. Pokud se vám nahoře na korpusu udělal kopeček, tak ho seřízneme do rovna, aby na sobě korpusy hezky držely a dort nebyl křivý. 
  9. Teď už jen vrstvíme. Na spodní korpus naneseme krém, na něj naskládáme plátky jahod a zakryjeme dalším korpusem. Tohle zopakujeme ještě jednou a nahoru pak dáme zbytek krému a ozdobíme jahodami. 
  10. Dort dáme do lednice vychladnout a ztuhnout. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky