Narozeninový dort

Jarní vanilkový dort s jahodami. Přesně takhle jsem si ten svůj narozeninový představovala. A povedlo se. Recept na vanilkový korpus už jsem zkoušela po několikáté a můžu ho jen doporučit. Je sice pravda, že je trošku sladší, ale krém s jahodami to skvěle vyrovnají. Dort je krásně vláčný, lehký a nadýchaný.
Pokud nemáte tři formy jako já, tak můžete dort péct na vícekrát, což zabere více času, ale za mě je to lepší než ho péct najednou v jedné formě, a pak ho rozkrájet. Nerada riskuji, že bude křivý.
Na krém používám kokosová mléka v plechovce (ta plnotučná), ale musíte je dát alespoň na noc do lednice, aby ztuhla, a pak se z nich dal vyšlehat krásný krém. Krém už skoro vůbec nedoslazuji, jak jsem říkala už na začátku, dort je sladký sám o sobě. Ale to záleží na vás.
Ještě jedna věc, pokud je váš kokosový olej ztuhlý a budete ho rozpouštět na sporáku, nechte ho pak pořádně vychladnout. Lze, ale použít i jiný rostlinný olej.
Ingredience
- 10g jablečného octa
- 270ml rostlinného mléka
- 170g cukru (třtinový, kokosový)
- 210g hladké mouky
- 6g kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80g kokosového oleje
- špetka soli
Na 3 korpusy
- 30g jablečného octa
- 810ml rostlinného mléka
- 470g cukru
- 630g hladké mouky
- 18g kypřícího prášku
- 6g jedlé sody
- 1 lžíce vanilkové extraktu
- 240g kokosového oleje
- špetka soli
Na krém
- 4 plechovky kokosového mléka (plnotučné)
- cukr moučka, javorový sirup na doslazení podle chuti
- 500g jahod
Postup
- Připravíme si 3 formy vyložené pečícím papírem, pokud nemáte tři formy, můžete buď péct na vícekrát nebo pak korpus rozkrájet. Předehřejeme si troubu na 175°C.
- V míse si smícháme rostlinné mléko s jablečným octem a dáme na 10 minut bokem.
- Ve druhé míse si prosejeme mouku a přidáme k ní cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
- K mléku s jablečným octem přidáme rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt. Promícháme a směs přidáme k suchým ingrediencím.
- Pořádně promícháme, aby bylo těsto hladké a přendáme do forem. Pečeme asi 30-35 minut. Pokud pečete v jedné formě, doba se bude lišit, doporučuji průběžně kontrolovat.
- Korpusy necháme pořádně vychladnout. Já je většinou potom zabalím do potravinářské fólie a dám na noc do lednice. Další den dort dodělám. Lépe se s nimi pracuje.
- Krém je velice jednoduchý. Kokosová mléka vytáhneme z lednice a do mísy přendáme tu ztuhlou část z vrchu, zbylou vodu můžeme použit na něco jiného. Krásně je vyšleháme do krému a můžeme podle chuti ještě dosladit. Já jsem skoro vůbec nesladila, protože dort byl sladký už tak.
- Pak si rozkrájíme jahody na plátky a připravíme si naše korpusy. Pokud se vám nahoře na korpusu udělal kopeček, tak ho seřízneme do rovna, aby na sobě korpusy hezky držely a dort nebyl křivý.
- Teď už jen vrstvíme. Na spodní korpus naneseme krém, na něj naskládáme plátky jahod a zakryjeme dalším korpusem. Tohle zopakujeme ještě jednou a nahoru pak dáme zbytek krému a ozdobíme jahodami.
- Dort dáme do lednice vychladnout a ztuhnout.
