Zapečené krémové brambory
09.02.2020
Mám tu nový recept! Tentokrát na skvělé zapečené brambory. Zhora krásně křupavé a uvnitř krémové. Recept je velmi jednoduchý a složený z pár ingrediencí, jediné, co Vám zabere více času je loupání brambor. Navíc brambory vydrží v lednici až dva dny a jsou pořád dobré, takže pokud Vám zůstane nemusíte se starat o jídlo na další dny. Já jsem se do tohohle receptu úplně zamilovala a je to jedno z mých nejoblíbenějších způsobů zpracování brambor. Doufám, že Vám taky tak zachutná!


Ingredience
Na 6 - 8 porcí
- 1,5 kg brambor
- 1 1/2 hrnku kešu ořechů
- 1 větší cibule
- 4 - 5 stroužků česneku
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 2 hrnky rostlinného mléka
- 1/2 hrnku lahůdkového droždí
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200° a vymažeme si rostlinným máslem (není povinné) zapékací formu.
- Oloupeme a omyjeme si brambory. Nakrájíme je na tlustší plátky.
- Kešu ořechy zalijeme horkou vodou a necháme minimálně pět minut změknout.
- Mezitím si nakrájíme cibulku a česnek. Rozehřejeme si pánvičku s olivovým olejem a začneme restovat cibulku, ke konci přidáme česnek.
- Změklé ořechy si rozmixujeme v mixéru na takovou pastu (aby tam nebyly kusy), přidáme mléko, vývar, lahůdkové droždí a sůl. Pořádně promixujeme.
- Na dno zapékací formy vyskládáme polovinu brambor, na ně položíme orestovanou cibulku s česnekem a zalijeme polovinou omáčky. Nelekejte se, že je tekutá, v troubě se zapeče. Na to dáme druhou vrstvu brambor a zalijeme zbytkem omáčky.
- Dáme do trouby zapéct na 50 - 60 minut.