Zapečené krémové brambory

09.02.2020

Mám tu nový recept! Tentokrát na skvělé zapečené brambory. Zhora krásně křupavé a uvnitř krémové. Recept je velmi jednoduchý a složený z pár ingrediencí, jediné, co Vám zabere více času je loupání brambor. Navíc brambory vydrží v lednici až dva dny a jsou pořád dobré, takže pokud Vám zůstane nemusíte se starat o jídlo na další dny. Já jsem se do tohohle receptu úplně zamilovala a je to jedno z mých nejoblíbenějších způsobů zpracování brambor. Doufám, že Vám taky tak zachutná!

Ingredience

Na 6 - 8 porcí

  • 1,5 kg brambor
  • 1 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 1 větší cibule
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 hrnky rostlinného mléka 
  • 1/2 hrnku lahůdkového droždí
  • sůl 
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 200° a vymažeme si rostlinným máslem (není povinné) zapékací formu. 
  2. Oloupeme a omyjeme si brambory. Nakrájíme je na tlustší plátky. 
  3. Kešu ořechy zalijeme horkou vodou a necháme minimálně pět minut změknout. 
  4. Mezitím si nakrájíme cibulku a česnek. Rozehřejeme si pánvičku s olivovým olejem a začneme restovat cibulku, ke konci přidáme česnek. 
  5. Změklé ořechy si rozmixujeme v mixéru na takovou pastu (aby tam nebyly kusy), přidáme mléko, vývar, lahůdkové droždí a sůl. Pořádně promixujeme. 
  6. Na dno zapékací formy vyskládáme polovinu brambor, na ně položíme orestovanou cibulku s česnekem a zalijeme polovinou omáčky. Nelekejte se, že je tekutá, v troubě se zapeče. Na to dáme druhou vrstvu brambor a zalijeme zbytkem omáčky. 
  7. Dáme do trouby zapéct na 50 - 60 minut. 
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky